sobota, 26 listopada 2011

Skalak - Rezany zimni lezak 11%

Przedstawiam czeskie piwo Skalak Rezany zimni lezak 11%


Zawartość ekstraktu: 11,0% wag.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj.

Kolor: jasno brązowo-bursztynowy, klarowny.

Zapach: słodowo-chmielowy.

Smak: słodowo-chmielowy, mocna goryczka na całej długości smaku, długo utrzymuje się na podniebieniu po wypiciu, wyczuwalne lekkie nutki karmelowe

Piana: kremowa, wysoka, średnio pęcherzykowa, dość szybko opada, zostawia miłe osady.

Pasteryzacja: tak.

Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy.

Opakowanie: butelka 0,5l, brak info o zwrotności butelki.

Producent: Browar Maly Rohozec



Podsumowanie: 
Dziś zaczynam działalność nowego bloga, opisującego piwa zagraniczne dostępne na polskim rynku. Na początek wybrałem piwo czeskie Skalak Rezany zimni lezak 11%. To piwo sezonowe, dedykowane na okres zimowy. Piwo ma bardzo przyjemną barwę, sympatyczną piane, która niestety szybko opada, bardzo wyrazisty słodowo-chmielowy zapach i takiż też smak. Do tego wysycone jest w sposób najwłaściwszy. Dla smakoszy mocnej goryczki pozycja obowiązkowa. Piwo dedykowane na okres zimy, jakkolwiek ze względu na swoją długą datę przydatności do spożycia oraz ciekawy smak, polecam te piwo na cały rok. Butelkę piwa zdobi dość ciekawa etykieta z piękną białogłową okrywającą  swoje półnagie ciało futerkiem. Troszkę przypomina mi podobne etykiety z polskich tanich win, jakkolwiek wykonana z większym gustem, mi się podoba. Ogólnie, bardzo dobre piwo, polecam.

Moja ocena: 
Kolor: - 10
Piana: - 7
Zapach: - 8
Smak: - 8
Etykieta: - 7

Ocena końcowa: 8,11/10

Cena: 2,90 PLN [AFROALKO - Gdynia-Dąbrowa]

1 komentarz:

  1. Kiedyś miałem okazję degustować te piwo i bardzo mi one posmakowało. Najlepiej właśnie tak jak na zdjęciu pić je z wysokiej szklanki, która lepiej podkreśla charakter tego browaru oraz wydobywa z niego aromat. Odpowiednio dobrane szklanki https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki zasadniczo wpływają na doznania w trakcie delektowania się danym piwem. Wybór powinien być uzależniony przede wszystkim od rodzaju piwa.

    OdpowiedzUsuń